Matkalaiset

Nimi Taina Ala-Ketola

Syntymäaika 21.8.1975

Syntymäpaikka Oulu

Koulutus Kasvatustieteiden maisteri

Ammatti Luokanopettaja

Kotipaikkakunta Helsinki

Tämänhetkinen pyörä Ihana vanha rämä Jupiter.

Erityisominaisuutesi Matkaseurueen sisällä kunniakkaasti kokemattomuus pyöräilijänä. Niin pyörämatkalla kuin ehkä muuallakin elämässä tainamainen hulluus, opettajan avoimuus ja tanssijan työmoraali. Uskon pärjääväni näillä ominaisuuksilla myös pyörämatkalla, vaikka kokemusta puuttuukin.

Pisin päiväetappisi pyörällä, mistä–mihin 80km 200m, Porvoo–Loviisa–Porvoo

Paras pyöräilymuistosi Nuorena naisena Oulun kesäisessä, aurinkoisessa yöttömässä yössä, ystävien kanssa matkalla ties mistä ties minne, monien mutkien kautta, ympäri ämpäri kaupunkia, tukka takana ja elämä edessä... Näitä muistoja on paljon, ja toivottavasti niitä tulee (myös näin hieman vanhempana naisena) paljon lisää!

Pahin pyöräilymuistosi Kerran kuusivuotiaana sain tehtäväksi käydä ostamassa kioskilta mökkireissua varten limukkaa. Minulla ei ollut kassia mukana enkä kehdannut pyytää sellaista pelottavalta kioskin tädiltä, joten yritin taiteilla pyörän ja kolmen limukkapullon kanssa kotiin. Yksi pulloista putosi keskelle autotietä juuri kun auto oli ajamassa kohti, ja sain hysteerisen itkukohtauksen, koska luulin jääväni auton alle.

Kuinka ollakaan auto kuitenkin pysähtyi, ja sieltä hyppäsi ulos kiltti nainen, joka auttoi siivoamaan lasinsirut ja antoi vielä muovipussin päälle. Itku jatkui kotiin asti; joskus lapsena sen sijaan että tulee haava, on pahempaa se, että sieluun sattuu.

Muut harrastuksesi Tanssi, jooga, lukeminen, elokuvat.

Unelmasi Perustaa kulttuurikoti! Se voisi toimia esimerkiksi makuuhuoneessamme Porvoossa, ja olla nimeltään Taidekammari. Taidekammariin olisivat tervetulleita esiintymään kaikki mahdolliset ja mahdottomat taiteen edustajat, siellä voisi pitää myös kursseja ja taidenäyttelyitä. Minä vetäisin Taidekammarissa pienille lapsiryhmille erilaisia taideaineita integroivia työpajoja.

Toisaalta voisin sekoittaa elämäni järjestyksen jollain toisella tapaa ja kääntää kaiken ympäri ja ylösalaisin. Ylipäätään olen onnellinen siitä, että olen saanut unohduksissa olleen unelmoimisen taidon takaisin (sen voi kadottaa, uskokaa pois). Risto Ahtia lainaten: ”Jos sinulla ei ole omaa taivasta, sinulla on toisten helvetti.”

Pelkäät eniten maailmassa Että pojilleni tai muille läheisilleni tapahtuu jotain pahaa.

Kirja, jota tällä hetkellä luet Ildefonso Falcones: Fatiman käsi. Kertomus 1500-luvulla tapahtuneesta islaminuskoisten maurien kapinasta kristittyjä vastaan, ja sen jälkeisestä karkoituksesta Granadasta ympäri Espanjaa. Rakastan historiallisia romaaneja, edellinen kirja oli samaisen kirjalijan Meren katedraali, lisäksi voisin mainita vielä Amin Maaloufin Leo Afrikkalaisen sekä Tom Erik Arnkilin Kyyroksen kirjan, jotka luin hiljattain.

Mitä odotat matkalta En mitään ja kaikkea mahdollista. Seikkailua!

*

Nimi Lina Jelanski

Syntymäaika 24. helmikuuta 1984                   

Syntymäpaikka Kremenchuk, Neuvostoliitto

Koulutuksesi Tarjoilija                   

Ammatti Valokuvaaja
     
Kotipaikkakunta Lahti                               

Tämänhetkinen pyörä Kona Paddy Wagon

Erityisominaisuutesi Sujuva venäjän kielen puhuminen ja kyky aina pudota jaloileni.

Pisin päiväetappisi pyörällä, mistä–mihin Kaatosateessa Lahti–Porvoo väli syksyllä 2010, 79,6 kilometriä (yksivaihteisella miestenpyörällä).

Paras pyöräilymuistosi Rauhallinen pyöräily Pukkilan pellonreunoja pitkin hyvässä seurassa kauniina syyskuisena iltana. Silloin kaikki oli jotenkin kohdallaan.

Pahin pyöräilymuistosi Se, kun ystäväni huijasi minut saattamaan häntä kotiin pyörällä. Hän vähätteli matkan pituutta ja liioitteli maaston helppoutta. Saavuimme perille

Muut harrastuksesi Spinning, lukeminen ja huonot amerikkalaiset komediasarjat.

Unelmasi Saavuttaa elämässäni jotain merkityksellistä, josta voisin olla ylpeä.

Pelkäät eniten maailmassa
Sitä, että elämä kulkee ohitseni sillä välin kun odotan parempaa huomista. Rohkeuden puutetta tarttua hetkeen. 

Kirja, jota tällä hetkellä luet Victor Pellevenin Viides maailmanvalta, vampyyreillä höysetetty, esoteerinen sci-fi-satiiri Venäjän yhteiskunnallisista ilmiöistä.

Mitä odotat matkalta Ylämäkiä, sateessa pyöräilyä ja ahtaassa teltassa nukkumista. Lihaskipua ja hiertymiä. Pahalta haisevia vaatteita ja puuttellisia pesumahdollisuuksia. Eli kaikkea sitä, mistä hyvät matkat on tehty.

*

Nimi Kaisa Leka

Syntymäaika 25. lokakuuta 1978

Syntymäpaikka Lahti

Koulutuksesi Medianomi                   

Ammatti Sarjakuvataiteilija
     
Kotipaikkakunta Porvoo                               

Tämänhetkinen pyörä Felt X95 (cyclocross)

Erityisominaisuutesi Irrotettavat robottijalat.

Pisin päiväetappisi pyörällä, mistä–mihin
Tour de Helsinki, 140 km, Helsinki-Espoo-Nurmijärvi-Tuusula-Sipoo-Vantaa-Helsinki. Mukana vuosina 2007, 2008 ja 2010.

Paras pyöräilymuistosi Islannin epätodellisen kauniit maisemat ja suloiset hevoslaumat tien numero 1 varrella.


Pahin pyöräilymuistosi
Pyöräily vastatuulessa Porvoosta Helsinkiin tyhjällä mahalla.
(Jostain syystä tällä pitkällä suoralla tiellä tuntuu aina olevan vastatuuli, riippumatta siitä, olenko menossa Porvooseen vai Helsinkiin päin.

Muut harrastuksesi Lukeminen, jooga, meditaatio, neulominen, iltakävelyt, leipominen, ratsastus.

Unelmasi Pyöräillä New Yorkista San Franciscoon ja jäädä sinne asumaan ainakin vuodeksi.

Pelkäät eniten maailmassa
Yläkerrassa asuvia mörköjä, jotka rapistelevat siellä pimeinä talvi-iltoina, kun olen yksin kotona. 


Kirja, jota tällä hetkellä luet Matti Rämön Polkupyörällä Intiassa -kirjaa. Pyörämatkailun koko ihanuus ja kauheus yksissä kansissa sijoitettuna eksoottiin maisemiin. Samalla kesken on myös filosofiaa vitsien kautta käsittelevä Plato and the Platypus.

Mitä odotat matkalta  Kauniita, surumielisiä kyliä, joissa aika on pysähtynyt. Ja toivon meidän ehtivän myös valaanbongausretkelle Vienanmerelle!

*

Nimi Laura Soini

Syntymäaika 23. tammikuuta 1980

Syntymäpaikka Helsinki

Koulutuksesi Pieneläinhoitaja                   

Ammatti Pieneläinhoitaja
     
Kotipaikkakunta Helsinki                               

Tämänhetkinen pyörä Cannondale Bad Boy

Erityisominaisuutesi Kyky nauttia elämästä täysillä vaatimattomista olosuhteista huolimatta.

Pisin päiväetappisi pyörällä, mistä–mihin
En ole aivan varma, sillä en yleensä mittaa matkojani. Mutta joko jotain sadan kilometrin luokkaa Irlannissa pyöräillessäni tai vaihtoehtoisesti joku erityisen pitkä paivä ollessani fillarilähettinä.

Paras pyöräilymuistosi
Niitä on kaksi: Koko urani fillariläheteissä ja Irlannissa tehty pyöräreissu kesällä 2006.


Pahin pyöräilymuistosi
Hirveä vuoren rinnettä ylös puskeminen Irlannissa, kun oli kiire  katsomaan auringonlaskua vuoren laelle ja majoittumaan maisemapaikalle ja matkaa oli vielä vaikka kuinka, kantamukset painoi kun synti ja jalat ei enää jaksaneet. Muistan, että meinasi itku päästä.

Muut harrastuksesi
Valokuvaus ihan fiilispohjalta, kodittomien (venäläisten) kulkukoirien auttaminen ja luonnossa liikkuminen (usein koirieni kanssa).

Unelmasi Saada kiertää maailmaa omien koirien kanssa työskennellen siellä täällä, tai vaihtoehtoisesti tehdä innostavia reissuja sopivin väliajoin ja muuten elää jotakuinkin tyytyväistä elämää Suomessa.

Pelkäät eniten maailmassa
Että elämä loppuu kesken. 

Kirja, jota tällä hetkellä luet Cormac McCarthyn "The Road".

Mitä odotat matkalta
Hienoja hetkiä hienossa seurassa, innostavaa päästa osallistumaan tällaiselle erikoislaatuisella matkalle. Että olisi jotain jota muistella kiikkustuolissa sitten.

*

Nimi Christoffer Leka

Syntymäaika 23. elokuuta 1972   

Syntymäpaikka Vantaa

Koulutuksesi Graafinen suunnittelija                   

Ammatti Opettaja, Lahden Muotoiluinstituutti
     
Kotipaikkakunta Porvoo                               

Tämänhetkinen pyörä
Basso Devil Cross

Erityisominaisuutesi Lättäjalat sekä kyky keksiä mitä hulluimpia ideoita ja saada muutkin innostumaan niistä.

Pisin päiväetappisi pyörällä, mistä–mihin
Kesän 2007 pyörämatkalla, Kuusamo-Rukatunturi-Napapiiri-Suomutunturi-Kemijärvi, ajettu matka 142,92 kilometriä

Paras pyöräilymuistosi
Rullaaminen Promenade des Angalaisia pitkin Nizzassa elokuussa 2008 yli 3000 kilometrin pyöräilyn jälkeen. Olo väsynyt mutta onnellinen.

Pahin pyöräilymuistosi Tuntien tuskallinen puurtaminen vastatuuleen viivasuoralla tiellä kylmässä ja sateisessa Islannissa laavapeltojen ympäröimänä. (Mutta jopa näitä raskaimpia päiviä muistelen kodin lämmössä poikeuksetta haikaillen.)

Muut harrastuksesi
Minulla on mielestäni terve kiinnostus lähes kaikkeen ajateltavissa olevaan, mutta erityisesti minua kiinnostaa pyöräilyn ohella kirjojen suunnittelu ja kokkaaminen.

Unelmasi Se, että saisin jatkaa pyöräilyä ympäri pientä maailmaamme alati uusilla teillä, ja tavata mukavia, outoja, ystävällisiä ja kiinnostavia ihmisiä.

Pelkäät eniten maailmassa Sitä, että maailma lakkaisi innostamasta. Hidasta muuttumista kyyniseksi kaikennähneeksi ja kaikenosaavaksi, joka ei enää näe ihmeitä ympärillään. 

Kirja, jota tällä hetkellä luet Monia. Ja jatkuvasti. Muun muassa Tove Janssonin elämänkertaa ja Anna-Lena Laurénin "De är inte kloka, de där ryssarna".

Mitä odotat matkalta  Kuoppaisia kapeita sorateitä, vanhoja mummoja mökeissään, ruokakauppoja, joiden nimet ovat joko "Magazin" tai "Produkti". Sekä tietysti Barentsinmeressä kylpemistä.